tisdag 22 maj 2012

Besviken - men ack, så fel hon hade!


Dagens träningsdos:
Cyklar 30 km
 
En tjej som utbildar sig till hälsocoach gör just nu sin praktik på gymmet, och erbjöd ett konditionstest till dem som ville. Klart det vore kul att göra ett sådant tyckte jag, för det har jag ju aldrig gjort *s*. Började med att fylla i lite data om hur fysiskt aktiv jag är. Sedan gällde det bara att cykla i ett lugnt tempo, med ett visst motstånd, i max 12 min på en träningscykel - under tiden tog hon pulsen ca en gång/min. Jag blev svettig (som vanligt *s*) men inte ett dugg ansträngd, och hann cykla i 9 min innan hon sa att jag skulle sluta.

Därefter hade hon olika tabeller, där hon lade in min ålder, vikt och den puls jag haft under testet. Utifrån det berättade hon sedan - stressat, eftersom hon skulle iväg på en genomgång med en grupp pensionärer - att jag har sämre syreupptagningsförmåga än den genomsnittliga, svenska kvinnan i min ålder och med min vikt, och att jag ska träna mer. Det sista värdet (som jag inte har en aning om vad det var) var så lågt att det inte ens fanns med i tabellerna?! Det var allt - och där satt jag sedan med tappad haka på min cykeltur i det fria, med alla mina tusen frågor :-(.

Besviken undrar jag förstås hur/vad jag ska göra mer än jag redan gör, för att förbättra min "usla" kondition? Vad ska jag dra för slutsats av testet? Det konstiga är ju att jag känner mig både stark och uthållig… Kanske är det den känslan jag ska bejaka? Det tål att funderas på.

*********

Och funderat har jag gjort hela eftermiddagen... googlat och läst intressanta artiklar om syreupptagning, fått lite mer insikt i begrepp som VO2-max etc och med det här i ryggen kunde jag till sist formulera några frågor till Annika (som gjorde testet i morse). Skickade ett sms att jag ville ha siffror att relatera till, för att veta hur jag låg till. Hon ringde upp mig, sa att hon gått igenom mitt test en gång till och att hon räknat fel någonstans bland alla tabeller... ;-). I stället för att ligga på en 2:a - på en skala mellan 1 och 5 - så ligger jag på en 4:a - alltså över snittet.

Nu förstår jag också lite bättre hur hon räknat, och jag vet att jag har 110 i arbetspuls, max syreupptagningsförmåga efter åldersjustering 2,8 l/min  och ett VO2max-värde på 39. Det känns väldigt skönt att min känsla ändå visade sig stämma överens med verkligheten, och jag behöver inte längre fundera över vilken slutsats jag ska dra; man ska lita på sig själv! *s*


  

2 kommentarer:

Y-flocken sa...

Ja, det var som sagt tur att du ringde henne så du fick veta att hon räknat fel... =)

Harmonia sa...

Absolut! Det skavde nämligen rejält :-)