måndag 22 september 2014

Rik igen!

Klicka på bilderna för bättre upplösning
Clematisen, 'Rouge cardinal', och jätteverbenan bara blommar och blommar och blommar...

Åh vad jag tycker om hösten! Speciellt efter en sådan fin sommar som i år med massor av sol, värme och regn om vartannat. Äntligen kan jag nu andas in luft som inte bränns och behöver inte längre gömma mig inomhus när kvicksilvret i termometern stiger över 30°. Livet saktar liksom in, och mörkret som upptar allt större del av dygnet gör att de levande ljus som tänds ute och inne, syns. Vackert!

Och så är det så mysigt att komma tillbaka till gymmet igen och få krypa in i spinninggrottan tidiga morgnar, med go'a vänner :-)."Det finns inte mörker nog i hela världen för att dölja ett enda litet ljus" (irländskt ordspråk)Men det allra, allra, ALLRA bästa med hösten är att det ju också är tid att skörda det man sått, och samla i ladorna.

Och så småningom få bädda in alla buskar, växter och odlingsytor med vissna löv och torrt gräs. Så att de inte förfryser om vintern blir hård.
Torkade vinbär blir vintergodis till hönsenFörr i tiden hade man ofta en speciell nässelgård och det finns det även hos mig - nässlorna som ger både växtnäring till odlingarna och tillskottsfoder till hönsen på vintern är guld värda!


Pallkragarna visade sig vara helt suveräna att odla i; löken blev gigantisk, morötterna jättefina, ärterna många och de olika kålsorterna (som jag provat för första gången i år) blev precis som jag önskade, men knappast trodde, att de skulle bli.

För att inte tala om hur väldigt mycket smidigare och enklare det blev att rensa och hålla ordning!Av varje potatis Amandine blir det 12 - 15 sådana här fina knölar!Här är den största knölen av dem alla - tändsticksasken är modell stor...


Tyckte att det var lite bökigt att skörda brysselkålen (de satt fast så hårt på stammen...) så det blir nog bara någon enstaka planta av den i framtiden.


Grönkål äter vi inte mycket av men den älskas av hönsen och står gärna kvar ute i minusgrader, så den kommer det att bli mer av nästa år, liksom MÅNGA fler plantor av blomkål och broccoli.Grönkålsträd... ju mer man tar, ju mer växer det utGrönkålschips - mums!Fantastiska blomkålshuvuden blev det, och jag var helt barnsligt glad och stolt över demSom synes är broccolibuketterna från bladvecken ganska små, men de är precis lika goda som de stora toppskotten


Har i år samlat fröer från olika blommor och grönsaker, och så ska jag försöka mig på experimentet att ta fram egna morotsfrön. Kommer att spara några morötter i sand i jordkällaren under huset över vintern, och därefter plantera ut dem till våren.  Sedan kommer de förhoppningsvis att gå i frö nästa höst och dessa frön kommer därefter att sås våren därpå. Ibland (eller faktiskt ganska ofta när det gäller trädgård) är det tålamod och långsiktighet som gäller :-).
LökblommorDillfrön - så vackra i sin enkla brunhet


Sådde lök för att få egen sättlök till nästa år, men köpte också sättlök för årets och vinterns konsumtion. Tog upp de frösådda när de uppnått lagom sättlöksstorlek, men av ren nyfikenhet så lämnades några kvar i jorden för att se hur mycket de skulle växa. Genom de goda förutsättningarna i år så blev de helt perfekt stora. Eftersom det är lite svårare att spara sättlök ända fram till april-maj än att spara torra fröer, så är det bra att veta att det faktiskt går alldeles utmärkt att så lök.
Nästa års sättlök får torka i solen innan vinterförvaringTill vänster ligger normalstora lökar från frön, till höger en av alla de nästan groteskt stora från sättlökenTrädgårdens äldsta äppelträd (som jag kallar Fågelträdet eftersom det varje år häckar olika sorters småfåglar i det) bär vinterfrukt och nyligen fick jag veta att det är av den gamla sorten 'Husmoder' - jättegoda äpplen att göra mos och paj på


Äpple, hasselnötter, honung, kanel, lite ströbröd och tunna skivor smör
- i micron 3-4 min. Så enkelt. Så gott!


Vet inte om jag är ovanligt lättroad, men jag känner mig så otroligt lycklig och RIK på något sätt när jag strosar runt i trädgården och gräver fram, klipper av, drar upp eller plockar sådant som vuxit klart. Och sedan går ner till hönsen och hämtar med mig några ägg, går in i köket och lagar till något enkelt. Tror att jag njuter extra mycket, och tycker att det är extra gott, bara för att jag varit delaktig i hela "skapande"processen. Om ni förstår hur jag menar J.


Pengar är livsnödvändiga att ha i vårt samhälle, men de går inte att äta... och ger definitivt inte ovanstående sorts lyckokänsla!*****


Allt i trädgården är inte ätbart, utan "bara" vackert;
Blomsterbönan finns med år efter årKärleksört 'Matrona'


 
Småfåglarna, som nog också samlar inför vintern, är som galna på talgbollarna

Riddarsporren, 'Picolo', remonterar i år!Rudbeckia 'Magnus'Rosenskäror 'Cosimo Purple red-white' och 'Double clic'Rådhusvinet som nu, sju år gammalt, äntligen blivit den levande vägg
jag drömde om när det planterades!


Fortsätt njuta av den vackra hösten, och för dig som kanske inte gillar den mörka årstiden lika mycket som jag gör så betänk att för varje dag som går är vi ett steg närmare - VÅREN!

3 kommentarer:

Angela sa...

Åhhh, vilken underbart vacker trädgård du har! Och vilken energi du har - önskar jag kunde säga detsamma om mig ;-)
Jag tror inte man kan "rubricera" dig som lättroad - det måste vara många timmars slit och för all del glädje som skapat det du nu går och njuter av!

Sökarens sa...

Tack snälla för dina fina ord, vad glad jag blir! :-)

När det gäller energi har jag inget överflöd, men att vara ute och greja i trädgården eller träna GER mer energi än vad det tar tycker jag :-). Och så frisätter det, som du ju också känner till, massor av må-bra-hormoner!

Tid däremot har jag massor av, och den största tidsinsatsen görs egentligen bara på våren när allt ska grävas, sås etc. Sedan är det bara regelbundet och mysigt pyssel. Och att resa bort en sommar som den här är inte att tänka på - då hade nog allt varit borttorkat skulle jag tro ;-).

Sökarens sa...

P S - glömde säga att om det är någon som har energi så är det väl DU! Blir alltid lika imponerad över att se hur mycket och ofta du tränar, grejar i trädgården, lagar mat etc etc etc! Och allt det där utöver ditt heltidsjobb - respekt! :-). D S