måndag 14 juli 2014

Skördeglädje och nybygge, modell miniKlicka på bilderna för bättre upplösning
Att säga att det växer så det knakar är verkligen ingen överdrift i år!


Vilken sommar vi har! Man flyttar ut, och inomhusaktiviteter som städning och datorhäng har lägsta prioritet. Men så kom regnet ett par dagar, och jag fick lust att skriva några rader om hur livet rullar på i trädgården.

Vattnet från spridaren gör så vackert mönster av tomaterna genom växtskåpsfönstret

Skördetiden började för ett tag sedan med squashen, som nu i princip dagligen anrättas på både längden och tvären. Allt är naturligtvis inte moget och klart att skörda ännu, men även dill, lök, tomat, sallad, potatis, sockerärtor och sist, men absolut inte minst, broccolin har vi börjat ta in av!

Tror inte jag vet någonting som ger mer tillfredsställelse och en känsla av rikedom, än att kunna gå ut i landet och plocka in en massa godsaker till lunchen! Ja, alla ni som har en egen täppa vet helt säkert vad jag menar J.


Har aldrig köpt en broccoli i affären som varit så god och vacker som den här!Sockerärtor ska skördas precis nu när man bara anar ärtorna i skidan


Har pysslat om mina kålplantor som bebisar, och de har svarat med kraftig tillväxt. När jag så fick syn på de första vita flygfäna fick jag smått panik, och såg framför mig hur all kål skulle komma att se ut som förra årets grönkål; helt avätna och med kala stammar.


Lättkokta sockerärtor och broccoli

Googlade och hittade ett tips att man kunde lägga på vedaska vilket de små flygarna tydligen inte skulle gilla. Sagt och gjort, ut med vattenslangen och därefter pudra ett fint lager av ovan nämnda aska på alla bladen. Täckte sedan med fiberduk och hittills har angreppen hållit sig på en hyfsad nivå – nu är det nog bara att regelbundet fortsätta behandlingen, och hålla tummarna för att kålfjärilen ger upp. Nästa år får det bli odlingstunnlar.


Här syns det hur det växer upp små buketter i bladvecken på broccolin


Broccolibuketterna växer upp i toppen av växten, men även i alla bladveck och jag har läst att plantan kommer att producera mängder av buketter. Låter mycket lovande för då kanske det till och med blir lite att frysa in J.

Måste erkänna att jag inte hade en aning om var eller hur brysselkålen skulle komma att utvecklas på plantorna, men så här växer de;
Så hur var det nu med nybygget då? Jo, Yohanna och jag har – inspirerade av bilder på nätet - byggt ett hotell för fjärilar och diverse insekter. Skönt med projekt som inte kräver ritningar och bygglov tycker jag ;-), men en enkel skiss (som vi sen inte följde...) gjorde Yohanna i alla fall;
Hon blev måttligt road när jag förstörde den med att skriva "Tallkottar" för allt skulle ju vara figurativt kantänka ;-). En hel del sågande blev det sedan - tur att det finns finsågar.
Vi tog vad vi hade i materialväg, och i det sammanhanget måste jag bara få konstatera att fläder är ett härligt användbart träd till flera olika ändamål förutom att koka fläderblomssaft av. Det har en mjuk kärna (precis som bambu) som vi tror att djuren ska gnaga ur, för att sedan kunna krypa in i och övervintra varmt och skyddat. Det skjuter dessutom mycket skott som jag låter växa upp för att sedan ta ner, låta torka och slutligen ha som slitstarka & hållbara stödpinnar.

Och så här blev slutresultatet!
Nu hoppas vi förstås på att hotellet ska bli fullbelagt till hösten J.

Och så lite blomsterfröjd för ögat;


Bland lök och morot har vi sått ringblommorRosenskära


 Kaukasisk fetknopp
- vet inte riktigt vad det är, men jag är väldigt svag för lite tufsiga & rufsiga blommor


En tufsrufs till - honungsfacelia är en gröngödslingsväxt som jag sått här och var. Humlorna ÄLSKAR den!


Oreganon är också superpopulär hos humlor, bin och fjärilar...


... liksom stäppsalvian ...


... honungsrosen och riddarsporren 
(tycker för övrigt att det här är en väldigt vacker kombo :-).


Någon som kan gissa vilka som så småningom kommer att bli mina nya husdjur? ;-)Ha en fortsatt riktigt härlig sommar var du än befinner dig, och vad du än gör!


4 kommentarer:

Yohanna sa...

Nej, skriva text mitt i det fina! =) Men det färdiga hotellet blev så sjukt snyggt, oj, vad jag ska njuta varje gång jag ser det!

Men bilden med vildvinet i förgrunden är ju bara supersnygg - love it!!

Sökarens sa...

Tack! Och som vanligt tycker vi olika :-) (ang texten, alltså).

Glädjekällan sa...

Sitter vid en ipad med dålig fart så jag kan inte se dina bilder, tyvärr. Hoppas du har lust att lägga ut en bild på din lastpallsodling.
Fortsatt skön sommar
Birgitta

Sökarens sa...

Hej Birgitta! Om du har ett facebook-konto så skickar jag gärna bilder i ett meddelande till dig. Eller till en e-mailadress :-).

Önskar även dig en härlig sommar!/Ewa