måndag 1 juli 2013

Sommarlovsäventyr

Klicka på bilderna för bättre upplösning
Vackra Loholmen i sjön Anten


En riktigt härligt äventyrlig dag fick tre av barnbarnen och jag idag. Vi skulle hälsa på morfars/farfars sambo när hon kröp omkring och var amatörarkeolog vid en utgrävning på Loholmen, strax utanför Gräfsnäs i sjön Anten.


Herregud - är det DEN vi ska åka med?


För att ta oss dit skulle vi åka med en båt (trodde vi) som visade sig vara en brygga med en bänk och en låda som enda sittplatser.

Glada i hågen äntrade vid dock den ranka farkosten, klädde på oss flytvästar och satte oss tillrätta. 10 - 15 meter från land när skepparen skulle svänga ut på öppet vatten så small det till, ett motorfäste gick av och hela motorn sjönk till botten!

Det blåste kraftigt och vi drev sakta in mot en vassrugge, men som tur var fanns två långa störar ombord som vi kunde staka oss in till bryggan med!

Gissa om barna tyckte det var spännande. Och lite läskigt på samma gång.

 


Det blev till att hoppa i land igen och ta en fika i väntan på annan transport (som så småningom kom i form av en riktig båt som en privatperson vänligt nog körde ut oss i). Mellan tuggorna spekulerade de små snillena vilt om hur det nu skulle gå för alla dem som var där ute på ön - hur skulle de komma hem? skulle de få någon mat? kanske kunde de simma i land?
Den här vackra kvinnan (som lär vara en avbild av Gustav Vasas andra hustru Margareta som en period bodde här ute) hälsade oss välkomna när vi kom över till ön.
När vi väl kommit fram möttes vi av en febril aktivitet – ett 50-tal glada amatörer såväl som utbildade arkeologer stod på knä med näsan i backen och grävde med små spadar, bar jord eller silade.


Bonusmormor/farmor in action
Lunchtomt...

Greve Gomerprojektet (som utgrävningarna heter) har fått namn efter den greve som på 1200-talet byggde borgen. Den borg som sedan var bebodd av idel, ädel adel till mitten av 1500-talet. Följande intressanta fakta finns att läsa på Wikipedia:

"På Loholmen finns ruinerna av Loholms borg, föregångare till Gräfsnäs slott. Resterna av en 200 m lång och 4 m bred bro som ledde ut till borgen från fastlandet har genom dendrokronologisk undersökning daterats till 1301. Tegel från källarvalven har bedömts vara slaget på 1200-talet. På 1550-talet användes sten från borgen när Gräfsnäs slott uppfördes. Under en utgrävning sommaren 2011 hittades rester av en mur, samt ett metallföremål som man tror är ett gångjärn. Vid utgrävningar i skiftet juni - juli 2012 har man troligen bevisat att borgen brändes i stället för att ha, som man tidigare trott, plundrats för material till Gräfsnäs slott."


En hel del fynd har gjorts under de hittills tre, av fyra, dagar som grävandet pågått och här kommer ett litet axplock - visst är det fantastiskt att tänka sig att föremålen kanske är mer än 800 år gamla!
Det här tyckte jag såg ut som ett öra... att det bara är slagg är inte ALLS lika spännande


När barnen sett sig omkring en stund och fått svar på sina frågor tog vi en liten promenad ner till vattnet där det fanns lämningar av något yngre datum, nämligen efter kanadagäss, i form av träck och
FJÄDRAR!

"Ska vi byta, ska vi byta, ska vi byta fjädrar med varann...?"
"Där är en till - den kan du ta!"


"Titta mormor - är de inte fina!?"

  
Kanske en blivande arkeolog?


Mmmmm - smultron... 

... e GOTT!"Nä, nu får det vara nog - jag vill inte vara med på fler bilder!"


Underbart är kort sägs det, så snabbare än snabbt var det dags att vända hemåt igen - den här gången blev det en härlig (och utan missöden) åktur på "båtbryggan".

"Skönt att känna fast mark under fötterna igen!" summerade ett av barnbarnen dagen när vi kom i land.

Underbara ungar!


2 kommentarer:

Y sa...

Vilket äventyr och vad många fina bilder det blev!! Det känns nästan som om jag också var med. =)

Sökarens sa...

Tack, men är inte nöjd med ljuset i någon av bilderna den senaste tiden. Kan ev vara att min nya dator är så "blaskig" i färger etc... Får nog kolla i någon annans dator vid tillfälle.
Nästa gång får du/ni följa med! <3