onsdag 3 juli 2013

Från ax till limpa

Klicka på bilderna för bättre upplösning
Här har vi då axet - en syn som inte gjorde någon glad...

Är sååå nöjd med att det äntligen blev ordning i den del av trädgården som varit ett riktigt sorgebarn med sin av åkerfräken och såpnejlikor igenvuxna sandlåda, där barnbarnen förgäves försökt hitta någon sand att gräva i. Och med den uråldriga prakttryn som bara stod och såg risig ut när den inte blommade.

Eftersom det är sydvästläge och därmed soligt och skönt så ville jag ha en liten örtagård med ett växtskåp, och tillräckligt med utrymme för att kunna sitta och njuta i varm sol med ett glas vin. Om man tycker om vin vill säga, vilket jag inte gör - men det LÅTER så mysigt JJag nöjer mig med te eller kaffe vilket oxå är himla gott, faktiskt.


Väntar på att få komma i jorden

Börjar med att gräva bort prakttryn - vilket tar sina modiga timmar - och sedan är det grässvålens tur. Behövs inget gym här inte.


En hel del gräva blir det, men det är kul ...


... och så får jag ju så fantastiskt god hjälp av gårdshundarna...

Därefter är det dags för flis och utplacering av stenar - ett inte helt lätt pussel när alla "bitar" inte bara är olika stora utan, vad värre är, olika tjocka...
... men även här har jag kallat in experthjälp, och som tur är så är jag inte särskilt millimeterpetig. Vid närmare eftertanke inte särskilt petig alls. Med vissa saker.Det dröjer inte länge innan stenarna är på plats och hela ytan ordentligt genomvattnad med hjälp av ett av barnbarnen. Vilken tur jag har som får så mycket hjälp hela tiden! J

I mellanrummen mellan de stora stenarna ska småstenar och växter ner. Växter som tål att trampas på av nakna fötter.
Mot väggen ska alltså växtskåpet, modell mindre, stå så att mina tomatplantor kan få värme och vindskydd.

Här börjar växtskåpet ta form

Eftersom jag gillar allt som är använt, gammalt, slitet och nött så letar jag mig igenom skrymslen, uthus och vrår för att hitta virke, armeringsmatta, fönster och annat som behövs, och lyckas klara mig utan att köpa en enda liten brädstump.

Några gångjärn och fönsterhakar får dock införskaffas i ”träboa” och tjärolja i ”färgboa”, men man får ju inte vara fanatisk...


Armeringsmatta är otroligt användbart, och så vackert ihop med växter

Skrapar fönster, tjäroljar allt trä, lägger ut tegelsten och vanlig gråsten här och där, planterar och sätter upp armeringsmatta där Grodan Boll (som levt läääänge under jord) får hänga i väntan på att vildvinet ska klättra upp.


GrodanBoll i egen hög person

Och plötsligt en dag är den (limpan alltså) klar!!!Nu väntar jag bara på att få plocka de första tomaterna, och att squashen ska mogna

Det är verkligen inte spektakulärt på något vis, men det blev precis som jag ville ha det – att det ska se ut som om allt funnits här i evinnerliga tider…


Zinkbaljor som jag använder till precis ALLT; ogräskärl, fottvätt utanför dörren, plaskplats för minsta barnbarnet, sandbad till hönsen, torkplats för nässlor och bär, fågelbad, skördetråg - you name it! 

Vad gäller växtval har jag (utöver mina egna behov av kryddor, sallad, gräslök, dill etc) i första hand tänkt på att det ska vara lockande för fjärilar, humlor och bin som behöver nektar - och så att det ska vara vackert! 

Något som doftar ska oxå in vad det lider.KantnepetaGulbrokig timjanLavendelSalvia
CitrontimjanOch så den vackraste av alla - backtimjan

Det kommer att bli vindskydd, större land och fler växter så småningom. Sedan ska örtagården och jag åldras vackert tillsammans J.

*******

Där det finns barn måste det finnas en sandlåda så klart och när den gamla nu kasserats blev det en ny med mycket bättre placering, nämligen vid lekstugan.

Så där - nu är alla nöjda och glada!


Även lekstugehörnet har fått en uppfräschning

Ha en riktigt skön sommar!
J


3 kommentarer:

Y sa...

Ja, det känns verkligen som om den uteplatsen alltid varit där! Och det blev så himla, himla fint! Och jag kan ju alltid ta ett glas vin där, om det känns bättre... =)

Sökarens sa...

Hi, hi - ja, det skulle kännas väldigt bra!!! Så kan vi sitta där tillsammans - du med ditt vin och jag med mitt te :-).

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Så fint med både uteplats och lekhörna och alla dessa fina blommor.
Njut av dagen!
Kram Anette