måndag 6 maj 2013

Kompost och andra härligheter


Scillan är nu som allra vackrast
- och vilken tacksam liten blomma den är att ha i sin trädgård! 

Så var det då ÄNTLIGEN dags att förbereda landen för sådd och plantering. 18° och strålande sol gjorde dagens gräv- och krattarbete till ett rent nöje!

Hundarna njöt där de låg och solade utsträckta på gräset, och hönsen smög omkring och kollade in om det möjligtvis kunde komma något smaskigt flygande ut över staketet när jag rensade bort övervintrat ogräs. När de tröttnat på det gick de och sandbadade, och tuppen fick nästan glädjefnatt när han skvätte sand över hela sig, rullade runt och sedan skakade sin glänsande fjäderdräkt.

 Skvätt, skvätt, skvätt...


... rulla, rulla, rulla (och passa på att ta lite mat)...... skaka, skaka, skaka


Jag har en varmkompost som jag köpte för många år sedan, och är sååå glad över. Den är verkligen helt perfekt och hur enkel som helst att hantera; bara att tömma ur komposthinken, slänga i lite torv eller spån, stänga locket och veva runt några varv. Den sväljer lätt två hushåll där visserligen mycket ätbart spill går till hönsen, men där det ändå blir en hel del avfall som inte passar som fågelmat.


Snabbt som sjutton bryts allt ner och jag kan köra in skottkärran under ”tunnan”, tömma ur det ena facket och därefter transportera till efterkompostering med lite jord & kanske ett och annat löv.

Recycling...

Strax innan det sedan är dags att lägga potatis och så grönsaker, så sprider jag ut kompostjorden och känner mig barnsligt nöjd och lycklig över att konkret och väldigt praktiskt få vara delaktig i det naturliga kretsloppet!

Två fulla skottkärror myllades idag ner i grönsakslanden J.


Att hitta KRAV-märkta fröer är ganska enkelt, men att hitta dito sättpotatis är näst intill omöjligt och jag kan verkligen inte förstå varför!? Ett alternativ vore förstås att odla tillräckligt mycket själv för att kunna spara utsäde, men jag tycker det är svårt att förvara potatis i nästan ett helt år trots att jag har en riktig, gammaldags matkällare.


I år ska det sättas potatis ('Amandine' och 'Princess'), sås morot, lök, gurka, tomat, ärtor och squash i min trädgård. Landen är inte tillräckligt stora för att jag ska kunna täcka årsbehovet, men fram till jul brukar i vart fall potatisen räcka om jag har tur.

Squashen växer rekordsnabbt och en dryg vecka efter sådd är det dags för omplantering i större krukor

Smultron och jordgubbar är ett måste i en mormors/farmors trädgård tycker jag, och i år ska de få sällskap av några buskar med amerikanska blåbär som Yoh's svärmor säger ger så riklig skörd och smakar så gott! Det är nog ingen dum idé, eftersom allt blåbärsris jag har sett hittills i år ute i skogarna varit brunt och dött... 

Ett av landen med inte alltför vackra, men ack så funktionella, kompostgaller

För att utestänga de femton h:na - hundarna, hönsen och de små huliganerna - har vi hägnat in hela härligheten med kompostgaller (som enligt mig är guds gåva till mänskligheten) J.

Glad vår på er!

3 kommentarer:

Y sa...

Åh, vad många härliga bilder på världens bästa herr Härenstam!

Och jag förstår verkligen inte vilka små huliganer du kan syfta på? Inte mina väluppfostrade pojkar väl?! =)

gunilla sa...

Härliga bilder och jag gillar din kommentar om kompostgaller. Hur hade man klarat sig?

Sökarens sa...

Tack båda två!

Herr Härenstam var, som vanligt, på ett särdeles gott humör idag! :-)

Oh nej, inte alls (ang huliganer). Vet inte om du noterade att i ett obevakat ögonblick tidigare idag så smet storhuliganen in genom den öppna kompostgrinden, och skyfflade UPP jorden från landet till sin skottkärra - vet inte om han tänkt anlägga ett eget land någonstans :-) och inte orkade gräva. Gullungen! <3

Vet inte jag heller, Gunilla! :-)