fredag 19 april 2013

Maten är slut...
Blåmesarna är så otroligt söta och roliga att titta på - och väldigt kaxiga!

Fågelskådning behöver väl inte nödvändigtvis betyda att man med tubkikaren över axeln knatar iväg ut i naturen, och sedan sitter och väntar i flera timmar för att till sist få se en helt unik liten fågel? Det kan helt enkelt vara att sitta vid sitt köksbord, titta ut genom altandörren och studera en hel rad olika fåglar – bland annat traktens blåmes- och gråsparvskolonier - som kalasar på simpla talgbollar! Eller glädjas åt hackspettsparen som kommer och hälsar på varje dag och får i sig lite fett. Och sist, men inte minst, någon enstaka lyckosam minut få besök av sin favoritfågel alla kategorier – stjärtmesen!Under altangolvet bor minst en liten skogsmus som då och då kilar fram över skifferplattorna och norpar åt sig ett frö eller två som fåglarna skvätt ner på marken. Hallon kan sitta och titta ut genom altandörren hur länge som helst för att få span på den lille gynnaren. När hon får syn på den, jag släpper ut henne och den försvinner tillbaka in i tryggheten under brädorna snabbare än blixten så blir hon som galen för hon har inte en chans att hinna fånga den! Bilderna är inte alls bra, för den var för snabb även för mig och min kamera, men den är så himla söt så den får vara med ändå. J
 

Har i många år haft en hel skatkoloni som bygger bon i olika träd - och skräpar ner alldeles förfärligt med kvistar och pinnar som ska flyttas hit och dit. När ungarna vuxit ur boet är de otroligt roliga att titta på, för de leker med varandra precis som människobarn. Och retar hönsen...Skatträdet

Nu är vintermatningen avslutad, och som tack för det - och som en extra bonus för mig - så får jag möjlighet att följa framförallt blåmesar, nötväckor och talgoxar när de uppvaktar, parar sig och sedan häckar i trädgårdens gamla knotiga och ihåliga äppelträd. Mer om det kommer så småningom.

May I proudly present, photos of my winter friends;

Blåmes


TalgoxeSjälvklart var blåmesen tvungen att vara med på ett hörn - det är den alltid... 

Gråsparv

I morgonljuset sitter den här lilla gråsparven och filosoferar 

Det är en tidig och kall marsmorgon - bäst att burra upp sig ordentligt

Nötväcka


Här har nötävckan börjat fixa med sitt bo genom att hämta tätningslera
Fotograf: Yohanna Eriksson


Svartmes


Sällsynt liten gäst vid fågelbordet


Större hackspett


Hane

Hona

Koltrast


Fotograf: Yohanna Eriksson

Stjärtmes


RödhakeSkataMåste erkänna att det känns lite trist att dricka morgonkaffet just nu, men ser fram emot att kunna sitta ute varje morgon och titta upp i träden i stället.

Nästa år ska jag ha ett bättre objektiv på kameran så att jag kan göra de vackra fåglarna lite mer rättvisa. Och så ska jag träna på allt jag lärt mig under fotokursen!

BofinkMåste få avsluta med att bjuda er på bofinkens vårsång från askens högsta topp - ha en riktigt skön vår alla glada! 
1 kommentar:

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Det är trevligt med fåglar och tack för lektionen om olika fågelarter för det behövde jag.
Kram Anette