söndag 3 februari 2013

Tutankhamun - graven och skatterna

Begravningsmasken

"Tutankhamun - graven och skatterna" i Malmö är den i särklass mest välpresenterade utställning jag sett! På ett pedagogiskt sätt lotsas man fram i de olika rummen genom att man i hörlurar - och på vissa ställen med hjälp av filmer - får hela historien om hur det gick till när graven hittades, berättad för sig. Även Tutankhamuns korta liv, och annan egyptisk historia, berättas på ett mycket spännande och intressant vis. Hade vi vetat att utställningen var så omfattande hade vi stannat över natt och gått två dagar för att riktigt hinna smälta all kunskap. Nu blev "hårddisken" ganska snabbt full, så till slut kopplade jag bort hjärnan och gick bara och njöt av allt det vackra:-). Kommer alltså tyvärr inte ihåg vad allt var som jag tog kort på, men någon av er andra som var med kanske kan fylla i?
De tre kistorna


Trots att de tusentals föremål som visas inte är original, för de befinner sig på museum i Kairo och är alldeles för ömtåliga och värdefulla (bara den innersta kistan består av 110,4 kg RENT GULD) att fraktas världen runt, så är det absolut inget som stör upplevelsen. Det vi ser är repliker, tillverkade med traditionella metoder av egyptiska hantverkare, av föremål som fanns i Tutankhamuns grav. Det är svårt att ta in att man redan för drygt 3 000 år sedan kunde tillverka så här fantastiskt vackra saker. Och all denna guldprakt bara för att hjälpa den 19-årige faraonen på hans resa till underjorden!

Begravningsmasken som består av ca 11 kg rent guld!

Innerligheten i den här figurens ansikte och gest med armarna är sååå rörande!


Faraos vagn

Schakalen (dödsguden Anubis djur) som vaktar kistan med Tutankhamuns inälvor


Lock i alabaster till en av kanoperna (kärl där inälvorna förvarades)
Den guldbelagda tronenTrots alla imponerande och stora guldföremål så var det nog ändå de små, små detaljerna som allra mest fångade mitt intresse; spelbrädet, papyrusglättaren, skrivpaletterna, den minsta kistan för det dödfödda barnet, inläggningarna i olika material på Tutankhamuns yttre kista och den fantastiska symbolrikedomen på alla föremålen.

Sarkofagen för den lilla dödfödda flickan...

 ... detalj från yttre sarkofagen...

... spelbrädet...

... detalj från spelbrädet...

.... detalj från spelbrädet...

 ... papyrusglättaren...

... och skrivpaletterna

(För att få störst utbyte av bilderna så klickar ni på dem - som vanligt *s*)

Ja jisses vilken upplevelse det blev, och jag måste skicka en kram och ett stort TACK till Carina (t.v. på bilden nedan) i kulturklubben Tusenskönorna för att hon föreslog den här resan för oss andra!
2 kommentarer:

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Vilken spännande "guldgruva" du har varit på och så kul att göra något med ett kompis gäng.
Kram Anette

Y sa...

Levi kollar i broschyren och säger glatt att han fått den av dig... Ifall du skulle undra var den har tagit vägen. =)