onsdag 23 januari 2013

Push-pull


(Fotograf: Pelle Zettergren, bild lånad från SRs hemsida)

Blir så glad när jag hör positiva (miljö)nyheter i medierna! Det här reportaget t.ex. som sänts i Sveriges Radios Vetandets värld, och som handlar om push-pulltekniken. En teknik som tagits fram av det internationella centret för insektsfysiologi och ekologi i Mbita, Kenya.

I push-pullodling sår man, tillsammans med de värdefulla grödorna, in växtarter med en lukt som skadeinsekter inte gillar, och där kemiska substanser från växten frigörs via rötterna och därmed även håller ogräs borta. Dessutom planterar man andra sorters växter med dofter som attraherar skadedjuren, i utkanterna av odlingarna. Man styr helt enkelt insekter dit man vill ha dem - sååå fiffigt! 

Växterna som ingår i systemet har ytterligare ett mervärde genom att de används som djurfoder. I mina öron låter det nästan för bra för att vara sant, men tekniken fungerar och är spridd över stora delar av världen.

Serietidning som visar hur man gör
(Fotograf: Pelle Zettergren, bild lånad från SRs hemsida)

En sådan här metod är förstås otroligt värdefull för den oftast fattiga befolkningen som därmed slipper såväl ogräs- som skadedjursbekämpning i form av giftiga kemikalier, och som säljs till hutlösa priser av stora multinationella företag.

*****

För ett tag sedan såg jag på facebook att det sedan ett par år tillbaka finns en svensk tidskrift som heter Good News Magazine (goodnewsmagazine.se)och som bara rapporterar om positiva nyheter - precis vad vi behöver! :-)



3 kommentarer:

Y sa...

Verkligen! Mer positiva nyheter till folket! Och jag har spridit budskapet till Tjörn - sist jag var där berättade svärmor att alla morötterna i den ena av hennes pallkragar blivit angripna av morotsfluga. Jag noterade då att hon hade lök i den andra, och berättade att om hon istället varvar löken och morötterna så håller sig odjuren borta. =)

Sökarens sa...

Precis - samodling är ju en gammal beprövad kunskap, och i push-pull har man liksom skruvat till det ytterligare ett steg :-). Funderar på varför vi inte använder detta i Sverige ännu. Kanske har vi inga passande växter för systemet?

Y sa...

Kanske inte...